2009. december 30.

Szalacsi Péter

Vegyük előre a frisset:

Ez annak az embernek a mondása, aki nem olvasott még életében egyetlen Rejtő könyvet sem, csak a suli budijában hallotta harminc évvel ezelőtt, hogy a vagány csávók cigizés közben róla beszélnek. Itt van a nyelvem hegyén egy nagyon közhelyes sablon-mondat, de most inkább nem írom le.. Szóval anyuka, akinek fingja nincs semmiről, és az agyából is billiárdgolyót csináltak a legutóbbi ránctalanításkor, az mond ilyeneket.

A hír igaz, a faszit megbökték másfél kilométert sétált, majd beült egy kávézóba, és megvárta a mentőket. A hír nem igaz, a csávó nem kávézni ült be.

Piszkos Fred mellkasában tudomásunk szerint soha nem volt kés, bár előfordulhatott. Piszkos Fred sokat késelt, erről számtalan információnk van, ám arról nem tudunk, h ezután valaki beült volna kávézni bárhová is. A Piszkos Fred a kapitány úgy kezdődik, hogy Fülig Jimmy keresi a kését, amit, mint kiderül, a Honolulu Star szállásmesterében felejtett. Piszkos Fred jelenésére még oldalakon keresztül kell várni, és akkor sem döf a mellébe kést senki. Mindehhez maximum 4 oldalt kellett volna elolvasni az említett könyvből, de úgy tűnik, ez meghaladta a cikk írójának képességeit. Vidám dolog, amikor analfabéták élnek újságírásból, nem? Biztos magas szintű újságírás van ott, ahol a munkatársak írni, olvasni sem tudnak. Néha olyan érzésem van, kizárólag leszerelt rendőröket vesznek fel az indexhez munkatársnak, a többieket meg fogalmazásgátló szedésére kötelezik az esélyegyenlőség jegyében.

FRISS:
Nna, észrevették ők is, most így néz ki:

Bent azonban még mindig ott a Piszkos Fred, mint kulcsszó, bár ott végül is rendben van, hiszen az első négy oldalra valóban kísértetiesen emlékeztet az eset..

Hopp, már el is váltottam, ugrunk egyet az időben vissza.

"Az elmúlt évtized legértelmetlenebb és ezért legvisszataszítóbb bűncselekmény-sorozata, a 2009-es cigánygyilkosságok is összefügghetnek a gyűlölködés divatossá válásával." - nagyon necces mondat, ugyanis sorozatnak talán valóban a legvisszataszítóbb, azonban idős emberek brutális kivégzése, feldarabolása megcsonkítása, megerőszakolása is volt ám, és ezek számomra visszataszítóbbak. Nézegessük egy kicsit, hogy eldönthessük, mennyire visszataszító:

Eléggé az. Úgy tűnik erre lassan azért azok is kezdenek ráébredni, akiknek az lenne a munkája, hogy ilyen ne történhessen. Ám a magyar igazságszolgáltatás még távolról sincsen talpon, és az országban, elsősorban vidéken a közbiztonság katasztrofális, és szégyenletes..

Még egy kis nézegetni való.

Emlékezetem szerint Magyari Péterrel nem nagyon szoktam vitatkozni, de itt azért felhívnám a figyelmét arra, hogy szerintem kicsit körülnézhetett volna Magyarországon, mielőtt a fenti mondatot leírja, vagy minimum valamiféle vészcsengőnek meg kellett volna szólalni a fejében, ha igazi újságíró. Közel nem a romagyilkosságok voltak a legvisszataszítóbb bűncselekmények 2009-ben Magyarországon, ezt talán nem nehéz belátni. Két HírTV videót tettem ide, pedig a HírTV szemét és hidegvérrel uszít, ám ha az ember hallani akar valamit erről a jelenségről, akkor a HírTV anyagában kell kotorásznia, mert máshol nem talál semmit, ott viszont a sok hazugság közül kell kivakarni valami infót. Az index szerint, Magyari Péter szerint ez nem létezik. Magyari Péter is elgondolkodhatna ezen, legalábbis megkímélhetné magát attól, h a fentiekhez hasonló inkorrekt és szakmaiatlan mondatokkal égesse magát, fillirékért játssza el a hitelét.

Avatar

Vagyis beautiful pénz, extraordinary pénz, Glorious Pénz..

A sztori helyesen úgy lett volna, ha Grace azt mondja (közvetlenül a "fogd vissza a kutyád" után): tedd meg, én pedig azonnal küldöm a jelentésem, és neked, Parker, véged. Magáncég termeli ki az ércet, egy részvénytársaság. A kulcsmondat el is hangzik: semmink nincs, amit adhatnánk nekik az ércért cserében. Light Beer meg farmergatya? Nekik viszont van valamijük, ami nekünk kéne, innentől pedig üzlet az egész. Azzal, hogy erőszakkal elveszik ami kell, olyan dolgot művelnek, amire lassan száz éve nem volt példa az emberi történelemben. Nem így működik már ez. Ez így életidegenebb, mint a féregjárat, mint Yoda meg a jedik (pedig nagy hangsúly volt azon, h a film valósághű). Vélhetően soha többé nem fog így működni. Egyáltalán, ha nagyon szigorúan vesszük a dolgot, az sem biztos, h leszállhat majd az ember olyan bolygóra, ahol életet találunk.. De csusszanjunk át most ezen az apróságon, mozizni akarunk, nem tudományoskodni. Azoknak a kereskedőnek, akinek nem származik a kitermelésből haszna, mi sem jobb hír, mint egy lerombolt falu, meggyilkolt intelligens lények a kitermelés környékén. Kormányt lehet buktatni egy ilyen hírrel. Polgárháborúval és korrupcióval szokás az ilyesmit intézni, ezt ma már minden kisiskolás tudja.

Pocahontas már nem fog föltámadni, a kereskedőknek szüksége van az üzlet szabadságára, nem engedhetik meg a rablást, mert árt az üzletnek! Gondoljunk arra, Irak megszállása bármennyire is koholt indokok fedezete alatt zajlott, azért indokokra szükség volt. És gondoljunk Abu Ghraibre. És gondoljunk szerencsétlen Tony Blairre.. Pocahontas nem fog föltámadni, a dolgok kiszivárognak. Éppen Irak az egyik hely, ahol kiemelten és jól megfigyelhetően működnek azok a cégek, amikre Cameron utalt. Emberek eltűnnek, falvak nem. Pocahontas nem fog föltámadni - ez egy szép mondat lett volna, de Cameron kihagyta, inkább föltámasztotta. Szerintem kár volt, a feszültség ott lett volna neki akkor is, ha kimondja, öt év, mire a jelentés elér a Földre, és öt vagy hat év, mire Quartich ezredes és a projektet vezető Selfridge sittre kerül miatta, szóval komolyan kockáztatnak, és ezt tudják is. Ha eljut a hír.. De ha nem jut el..

Hagyjuk, nem akarom újraírni a filmet Cameron helyett. Csak azt szerettem volna jelezni, hogy lehetett volna ez jó film is. Ez lett belőle, amit láttunk, és ez a trehány történet. Ugyanakkor megértem, mert 300 vagy 600 milliót be kell hozni, ennek pedig ára van. Ez az ára: pocsék sztori. Ezzel kellett fizetni. Ha jobban visszagondolok a nagy költségvetésű filmeket rendre kíséri ez a jelenség: szar, gúzsba kötött, szinte halott sztori. Igen, a sok pénz meghozta ezt.


Ne engem tessenek szidni, egy 12 éves gyerek is hasonló véleményt fogalmazott meg: a kisebbik fiam megjegyezte valamelyik sámánrevü résznél, h "mégiscsak a  Michael Jackson filmre ültünk be.."

Gondolkodjunk el azon, h ha nem annyi száz millióba kerül a film, akkor talán nem karácsonykor megy a mozikba, és az idegeneknek sem kellett volna ennyire humanoidnak lennie, gyakorlatilag egyedüli négy végtagú lényként azon a holdon, négy újjal, hanem tervezhette volna őket akár egy új Giger is. De akkor nincs 600 (300 a film, 300 a marketing) millió, mert nincs karácsonyi családi pancsikolás, hanem film van - talán jóval kevesebb nézővel.

Nem hiszem, hogy bárki is tud hatlábú állatot mondani a Földről, még dinoszauruszt sem találtunk olyat.. Ha már hat lába van a Pandorán a legtöbb lénynek, lehetett volna humanoidoknak is hat végtagja, nem? (Ha már feltétlenül humanoid kell legyen a családosok miatt.) És honnan van hajuk meg szemöldökük, amikor egyetlen másik szőrös lény nem volt a környéken, csak az emberek.. Erre is lehet bátran és joggal Pocahontast, cukiságot, teletabit, hellokitit és én-kicsi-pónimat kiáltani, mert az. Meg a feka-indián-távolkeletből gyúrt "kultúra" is ami faszán idézte egy karácsonyi revü koreográfiáját, a hírhedten jó ízléssel, de rengeteg pénzből tákolt Vegasból.. Na attól aztán tényleg majdnem behánytam. Azt a pár száz millát be kell hozni, bezony.. Tulajdonképpen hálásnak kell lennünk, h ezúttal amerikai himnusz nem volt, meg avatar-rap sem csúszott be a végére, és valahogy sikerült a csillagszórózást is kihagyni.. (valójában persze egész végig csillagszóróztak ugye, és ott érződött az a himnusz is, mintha csak az utolsó pillanatban vágták volna ki a jelenetet, amiben a hálás Na'vik eléneklik..)

Tehát ne hasonlítsuk ezt a filmet a Star Warshoz, mert nincs benne annyi. Annyi van benne mint a Jurassic Parkban - emlékszik még arra valaki? A Star Wars Asimovra, a kor sci fi-jére komponált muppet show-volt; Lucas katasztrofálisan ízléshiányos rendező, aki véletlenül belenyúlt, aztán azóta se. Ez a film nem azonos súlycsoport a Star Warsszal. A Matrixot sem érte el, sőt, ha engem kérdez akárki, a District9 is egy súlycsoporttal feljebb van. Jobb a két Alien és jobb a két Terminátor is. Ha pontozni kéne, ez nálam 8/10, és nem 7 és nem 9. Erős nyolcas. Egyáltalán nem véletlen, hogy a Cameront a Titanic rendezőjeként nevezik meg.. Bizony ez a Titanic-kategória: a felejthetőké. Harmadszorra már nagyon kezdenek idegesíteni azok a kék Shrek-ek, amik túl sokat lógtak a szárítókötélen, miközben valaki flittert kakilt a ventilátorba..

Mi idegesített még? Hát azok az átkozottul vékony helikopterablakok. Azokat valami 3mm-es síküvegből gyárthatták, szerintem még egy húszéves autó szélvédője is jobban véd, mint azok, és máshogy is törik. Az Apache-helikopterekről ne is beszéljünk. Én rettegnék azoknak a pilótáknak a helyében akik ilyen szar szélvédővel véletlenül egy vadkacsa raj kellős közepén találják magukat. A katonákat sem irigylem, ugyanis a fegyvereik alig valamire hatékonyak (a helikopterek szélvédőjét leszámítva). Amikor a végefelé Neytiri egy fa mögött keres menedéket, hát nem sokat mutatnak azok a lövedékek, egy erősebben megdobott kés komolyabb kárt okozna abban a fatörzsben.

Valamint a levegő ugye mérgező, akkor a pórusokon át a szervezetbe jutó levegő az nem az? Könnygázt kevernek abba a levegőbe, attól "mérgező", vagy mit? Ugyanis láthatóan állati jól elmászkálgattak az emberek ott félmeztelenül.

Mi jutott még az eszembe? Ez: