2010. december 9.

Hurrá, működik a LibreOffice

Ugye még mindenki méltóztatik emlékezni a történetre: az Oracle 2010 januárjában 7,4 milliárd dollárért felvásárolta a Sun Microsystemset, vele együtt pedig a MySql-t, a Javát és az OpenOffice-t is. Aztán röpke gondolkodás után ezzel a lendülettel beperelte a Guglit, vagy valami hasonló. Ekkor egyesek elmerengtek, vajon mi lesz a nyílt forráskóddal, ha egy mamut néhány milliárdért felvásárolhatja, és mi lesz az OpenOffice-szal, ha két mamut tisztességgel gyűrni kezdi egymást mellette?
Nos, pillanatnyilag úgy tűnik az lett, h az OpenOffice eredeti fejlesztői szépen visszavették a projektjüket, és LibereOffice néven folytatják azt, mert az OpenOffice név az Oracle tulajdona maradt, és nem akar megválni tőle. Kérdés: mire kell nekik? Kérdésnek jó a kérdés, egyszer biztosan meg is tudjuk majd a választ, most azonban engem ennél sokkal jobban érdekel, h a magyar FSF.hu alapítvány örvendetesen gyorsan reagált a történésekre és a most letölthető Béta LibreOffice-ban már ott is van a magyar nyelv (király!), ahogy már a finn nyelvi készlet is megvan. Egyszerűen örömtelien sok nyelven beszél a LibreOffice. Én ezt úgy élem meg, h élni fog a projekt, bár távolról sem elképzelhetetlen, h az Oracle perekkel igyekszik majd megfojtani.
Mellékesen említem csupán, h a finn Igazságügyi Minisztérium "nemrég" (2006.dec.5.) átállt az OpenOffice-ra, és ezt a lépést errefelé diplomamunkák születése kíséri, ugyanis nem félanalfabéta, szellemi, emberi toprongy politikusok döntenek az ilyen kérdésekben, hanem szakemberek végeznek kutatásokat a lehető legalaposabban, tudományos igénnyel körüljárva a témát, aminek diplomamunkák, doktorátusok, és hasonló dokumentumok a melléktermékei. Tehát nagyon valószínű, h a finn LibreOffice, legalább is itt, erősen támogatott lesz, éppen ezért jó hír, h az FSF.hu is tartja egyelőre a lépést. Szóval, örülünk, örülünk bizony, bár az kétségtelen, h a meccsnek még nagyon az elején vagyunk.

2010. december 8.

Amerikai terroristák támadják a WikiLeakset

Amerikai adófizetők pénzén élő terroristák támadják a WikiLeaks nevű portált/szervezetet. Lépéseikből világosan kiderül, h ezek a terroristák megdöbbentően mélyen befurakodtak már abba a rendszerbe is, amit mi, európai adófizetők tartunk fenn. Érdemes ezt átgondolnia mindenkinek, és megkérdezni parlamenti képviselőjétől, mit tesz az amerikai terroristák európai befolyásának megszüntetéséért? Mit tesz azoknak az embereknek a védelméért, akik eltartják őt? Amennyiben nem tud a kérdésre kielégítő választ adni, lépéseket kell tenni a képviselő visszahívása/leváltása érdekében.

Azt hiszem, itt az ideje, h az európai emberek belássák, meg kell védeniük magukat a terroristákkal szemben, akiknek aktuális lépései pontosan mutatják, hol, milyen szervezetek állnak az irányításuk alatt: Svédországban a rendőrség, az ügyészség és a bíróságok, Angliában a bíróságok. A PayPal, a Mastercard, a Visa és a Microsoft. Szerintem, most azonnal Európa szerte ki kell vizsgálni, hol, mekkora befolyása van a nevezett cégeknek, és a függetlenség visszaállítása érdekében korlátozni kell az említett cégek mozgásterét, ki kell zárni őket és a hozzájuk köthető vállalkozásokat minden állami beruházásból, míg be nem bizonyítják, h felszámoltak minden kapcsolatot a terroristákkal.

Az adófizetőknek most szerte Európában el kell dönteniük, független, szabad lényként szeretnék leélni az életüket, vagy megelégszenek a háziállat szerepével, mint jövőképpel, és vágómarhaként legelésznek, míg el nem jön az idejük, h feltálalják őket, vagy csemetéiket. Ez van, jobb szembenézni vele.

A WikiLeaks pillanatnyilag az alábbi címeken érhető el: www.wikileaks.ch; http://213.251.145.96 , amint tudomásomra jut, azt is közzéteszem, hol lehet anyagilag támogatni a terror elleni, meglehetősen kilátástalan, harcukat. Én tolok rágy asszem egy ötvenest (€) így a karácsonyi hangulatban.