2011. szeptember 15.

A lónak levelét megírták



Levélben fordult Schmitt Pál köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnökhöz” … ”az állami kitüntetésre az válik érdemtelenné, és kitüntetését vissza kell vonni, akinek magatartása hazánk és nemzetünk alkotmányos értékrendjét megsérti”. Azt mindenki boncolgassa magában, hogy ez mit jelent. Mi a fasz lehet az a ”kotmányos értékrend”, és ahhoz képest, mi az al-kotmányos olyan. Elő lehet írni egy demokráciában értékrendet? Mióta? És ki fogja előírni? A futballokos kertitörpe, vagy a súlyosan jelvény-fetisiszta háziállata?  Ez azért eléggé meredeknek hangzik Kádárék után két évtizeddel, az Astoria Szálló ig.hely. elvtársának szájából meg duplán is. Állítólag közben volt egy rendszerváltás.. Állítólag. Lehet, hogy ezek még nem hallottak róla, pedig állítólag a futballokos az első sorokban váltotta a rendszert. Persze az is lehet, hogy csak egy beadásra várt ott, azért ugrált, mert sajnos mélyre nőtt, ezért soha nem látja, elrúgták-e már a labdát. Vagy csak hirtelen megdementiásodtak. Az olyan lehet, mint a monilia, csak bent a fejben.

De érdekes dolog az is, amikor az istállóból feliratot küld a ló a gazdának. Mesébe illő. George Orwell írhatná, és Tim Burton rendezhetné a belőle készült rajzfilmet.

Ott abrakol a ló az elnöki palotában, aztán egyszer csak azt gondolja, hah, ebben az évben születésnapja lesz a gazdinak, lássuk csak, mivel örvendeztethetném meg én, kedvenc hátasa. Mi lenne az a nagyszerű ötlet, amivel elébe vághatnék a kutyának, a macskának, a kecskének, a disznónak, a tehénnek meg a temérdek nagyszájú tyúknak a hátsó udvarról? Írjak hozzá verset? Rop-rop - mondják erre szájában a zabszemek:


2011. szeptember 13.

Mi folyik a zindexnél?



(Kreativ Online 2011. szeptember 13. 14:45)

Múlt hétfőn Uj Péter főszerkesztő jelentette be távozását, előtte Kardos Gábor ügyvezető, Tóta W. Árpád publicista, korábban Vaszily Miklós vezérigazgató, Barczi Imre, a, Blog.hu alapítója, Illés A. Etele vezető dizájner és még számos munkatárs távozott. Mi folyik az Indexnél? Valóban politikai nyomás nehezedik a tulajdonoson, Spéder Zoltánon keresztül a szerkesztőségre?

Az elmúlt hónapok felmondásai után múlt hét hétfőn maga az alapító-főszerkesztő, Uj Péter is bejelentette távozását az Indextől. Uj nem kívánt a Kreatívnak érdemben nyilatkozni az okokról, azt mondta, amit elmondhat és el szeretne mondani, az benne van hétfői körlevelében: „Az én döntésem, közös megegyezés satöbbi satöbbi. Az érdemeim el vannak ismerve. […] maradjunk a műfaj legfrappánsabb közhelyénél: »úgy érzem, itt az ideje új kihívásokat keresnem«. Közismerten vonzódom az új kihívásokhoz, már pendelyes koromban is új kihívásokkal játszottam a porban. Az óvodában új kihívás volt a jelem. Ellenben a régi kihívásokat nem állhatom. A régi kihívások már egyszerűen nem jelentenek kihívást. Ezért ideje újakat keresni. Rövid, a szerződésemben előírt kényszerpihenő után újrakezdem.” Hogy merre megy Uj Péter, egyelőre nem tudni, a piaci pletykák ellenére – Sanoma, Ringier – a legvalószínűbb, hogy még nincs semmi konkrétum, és a szerződésében előírt féléves kényszerpihenőt használja majd fel az újrakezdés megalapozására.

Elköltöztem szabadságra


Minden költözés után megkönnyebbülök. Most is ezt érzem. Megszabadulni az index-től, névtől, szokástól, helytől, közegtől megkönnyebbülés a számomra. Kitárult a világ. Végül is az index azért eléggé szubkultúra volt, eléggé zárt közeg, pár éve már erősen megülte a zokniszag. Nem tudom, hányan döntenek majd mostanában úgy, hogy meglépik ezt a lépést, gondolom, lesznek jópáran, ahogy például a magyar hírlappal is történt, vagy bármivel, amihez hozzányúlt a Párt.

A párt köreiből rendszeresen hallani olyan véleményeket, hogy az Index a legfontosabb online csatorna, emiatt mindenképpen ellenőrzés alá kell vonni, és ha nem sikerül, akkor „ki kell csinálni”.” Van egy érzésem: sikerült.