2011. november 30.

Kultúrsokk

"öt perc alatt megcsinálom a számítógépen" - nyilatkozta Kerényi Imre a VISSZAKÉZBŐL! c. kiállítás egyik képéről. Hát nem. Éppen az idézett mondatból látszik, nem is tudja, miről beszél. Ezek tipikusan annak a mindent tudó, nagyképű embernek a szavai, aki még a mai napig faxon, vagy szkennelve, képként küld át szöveget (a titkárnője - mert az sem ért semmihez). Ez a pesti taxis hiéna hangja, amikor hőbörög, mert nem hagytad magad átbaszni. A hentesé, aki morogva piszkálja ki a párizsivégeket a tizenöt dekádból. Lefogadom, Kerényi azt sem vágja, mi ezzel a gond. Öt perc alatt kikapcsolni nem tud egy számítógépet, nemhogy képet csinálni vele. Ő csak látott már olyat, hogy valaki képet csinált számítógéppel. A "technikus" csinált képet számítógéppel, ő meg ott instruált mögötte, és most azt gondolja, ő csinálta a képet. Öt perc alatt. Kerényi elvtárs, a szóban forgó képet senki nem csinálja meg öt perc alatt számítógépen. Bocs. Te meg aztán főleg nem. Bocs.

Az jutott eszembe, milyen hihetetlenül gazdag ország lehetne Magyarország, ha képes lenne megszabadulni a  vérszívóktól, a sehonnaiaktól, ha nem kéne az összeset eltartania, mint ma, mint tegnap, mint ezer éve. Ha egyszer nem a tehetségesek mennének el.. Mesésen gazdag ország lenne.

Rettenetesen unalmasak már ezek a most éppen Kerényi által bemutatott naftalinszagú pózok. Olyan durván öregemberszaguk van, hogy felfordul tőle a gyomor. Már 1987-ben is rettenetesen unalmasak voltak. Már 1987-ben is ettől az áporodott dohszagtól bűzlött az ország, és azóta sem sikerült kiszellőztetni. Pinceszag. Kriptaszag. Legyen akármi: büdös.