2009. szeptember 24.

District 9 original

Re: Minden idők második legjobb vicces űrfilmje

..egy darabig megvolt a kommentek között, hol lehet megnézni a filmet, de már kimoderálták, ami nem is baj, mert kisebb volt a forgalom a szerveren. Nem torrent, meg nem warez, egyszerű videjóoldal.. Így okozzuk azt a kibaszott 30milliárd dolláros kárt a filmiparnak, brü-hü-hü (fszkalapok).. Én mindenesetre megnéztem, és tetszett, télleg jó film, ott a helye a gyűjteményben. Jó 5let volt Dél-Afrika, és jó volt a rengeteg áthallás benne, amin elmolyolhat az ember. Tele van ilyennel a film, és hálistennek nem szinkronos, szal nem kell félművelt magyar fordítók újabb ámokfutását hallgatni, hanem megvan az eredeti hang és szöveg - halleluja! nem veszett el semmi. Tetszettek a színek, és a többi finom poén, a különleges hangulat, nekem szuverén alkotásnak tűnt. Dél-Afrikáról utoljára valamelyik Halálos fegyverben hallottam, azóta sem, és ezúttal megúsztuk az amerikai himnuszt is. Igazán nagyra értékelem. Természetesen ott vannak benne a kötelező sablonok, ott kell lenni a kötelezőnek, ez alaptörvény. Azok a zsenik, akiktől csupán annyi telik, h felismerjék a sablonokat, olyanok, mint a blogszféra trolljai: azt tudják, amit ma már egy jó böngésző is (kevesebbet, mint a Gugli), és ezen tudásukkal villognak a nép előtt. Ami azt illeti, egy böngésző ma már többet tud, mint a trollok, mert az megjelöli, hol talált hibát a troll meg csak visít, h szerinte van hiba - ki nem szarja le?

A film tehát jó, érdemes megnézni moziban is.

Valamikor a filmszínház felfedezése körül keletkezett a legenda, miszerint Mr Mayer (vagy Mr Goldwin :D), mikor először látott mozit, csak annyit kérdezett: itt előre fizetnek az emberek? Azt se tudják, mit kapnak, és előre perkálják az ötven centet? Akkoriban ilyen üzlet nem létezett, és ezt Mr Mayer azonnal felfogta. Mr MMM se művészethez, se filmhez nem értett soha, kereskedő, üzletember volt. Kései utódai éppen így gondolkodnak, és persze zavarja őket, h ennek vége, az értelmesebb ember pontosan tudja, mit vesz, mielőtt bemegy a moziba. Ezt erre beárazzák 30 milliárd dolcsira - ami persze minden alapot nélkülöző orcátlan hazugság - valójában szimpla nyavalygás, de hát ez az üzletember dolga: maximalizálni a profitot, és ennek érdekében bevetni minden törvényes és félig törvényes módszert. Az etika az eladásban nem számít: miközben a szórakoztatóipar a lehető legmocskosabb eszközökkel dolgozik, sorra készülnek az émelyítő, néha még roppant "kritikus" filmek is. Visszatérő sablon az emberi méltóság, miközben éppen azt tolják seggbe a csúcsmanagerek. Ilyen ez, és nem hupilila.

Szóval ezúttal egészen elfogadható Szily véleménye (bár tudjuk, neki olyan csak pénzért van), majdnem egybeesik a valósággal: a film jó. Hogy hova tenném egy 10es listán? Még nem tudom, még csak kétszer láttam.. majd elgondolkozom rajta, és talán visszatérünk a kérdésre fél év múlva, de azt hiszem, elég jól fog szerepelni, nagyon elöl lesz, az biztos.

Update:
A film jobb, mint az Avatar.

2009. szeptember 23.

Zaccos-zamatos buzizás

Buzindex - na ez megint egy tökös kis nesze semmi, fogd meg jól cikk, a változatosság kedvéért hozzávetőleges magyar nyelven megfogalmazva; a változatosság kedvéért nem cigányozva, hanem buzizva. "Hiába óvjuk személyes adatainkat, hiába titkoljuk nemi identitásunkat, vallásunkat vagy politikai nézeteinket, a közösségi szájtok csoportjainak, barátlistáinak elemzésével sok olyan információ kideríthető, amelyet inkább nem kötnénk mások orrára." - állítja a kiajánló, és persze meg sem lepődünk, h erről szó nincsen: ha nem kötnénk, akkor nem is lenne ott. Ha nem akarjuk, h megtudja valaki, akkor nyilvánvalóan nem teszünk fel olyan infót, amiből ki lehet következtetni. A Gaydar egy szimpla hatásvadász megnevezés már önmagában is, hiszen abból, h pl nekem szinte kizárólag hímnemű ismerőseim vannak a Facebook-on, lehet arra következtetni, h szeretem a prosztatavizsgálat minden formáját, meg szőrös faszikkal smárolni, és egy kidolgozott mellizomtól merevedésem van - ám ez távolról sem fedi a valóságot. Ami azt illeti, simán rá lehet mondani, és rá is mondják, el is suttogják gyakran a kellemetlen emberekről, h homokos. A felesége is csak alibi.. Ez azonban a politikai intrikák, hatalmi harcok legősibb, legaljasabb körébe tartozik, és éppen úgy nem áll köszönőviszonyban sem a valósággal, mint a pletykák általában. Történetesen jelen pillanatban nincs a Facebook-on homokos ismerősöm, pedig a valóságban van. Igen értelmes, jó humorú ember, ahogy pl Ralf König munkáit is kedvelem, bár helyenként súrolja azt a bizonyos határt, amit normálisnak tartok, ám továbbra sem kedvelem a prosztatavizsgálatok semmilyen formáját és nem áll fel a cerka, ha tangában látok egy férfit..

A politikai hovatartozás titkolása sem értelmes dolog, mert az szintén elég nyilvánvaló, és sokkal inkább függ az ember megnyilatkozásaitól, mint attól, milyen zenét hallgat. Ha a politikai hovatartozás miatt bárki bármilyen hátrányt szenved, az viszont már büntetendő diszkrimináció. Nem fogok senkit elzavarni a cégtől pusztán azért, mert akkora horogkereszt van a hátára tetoválva, mint az állat, de azonnal kirúgom, ha baszogatni kezdi akár más etnikumú, akár homoszexuális munkatársait, megalázó, lealacsonyító megjegyzéseket tesz bárkire. Nem a horogkereszt miatt rúgom ki, hanem azért mert megbontja a csapat egységét. Minden olyan embert ki kel szűrni a csapatból, aki csökkenti a teljesítményt, elvonja a figyelmet, zavarja a közösség munkáját. Ilyen egyszerű ez, a cikk tehát azért került ide, mert egy oknélküli buzizáshoz volt szerencsénk ezúttal az index részirűű.. (mi sem természetesebb, h ismét azt írták alája, "index" - a színvonal meg is van hozzája)