2010. szeptember 28.

Szabadulna az OpenOffice.org az Oracle-tól

Az OpenOffice.org fejlesztőinek egy része ma bejelentette, hogy elszakad az Oracle-tól. A fejlesztők bemutatták projektjük új nevét, és bejelentették, hogy a programcsomag jövőjének biztosítása érdekében új alapítványt hoztak létre.

Új név, új szervezet

Az irodai programcsomag nyílt forráskódjának  új neve LibreOffice lesz, és a frissen létrehozott Document Foundation tulajdona.
A lépés tovább növeli a nyílt forráskód közösség és az Oracle között a forráskódprojektek terén fennálló feszültséget. Ilyen projekt például az OpenOffice.org és a szabad adatbázis-kezelő MySQL, amiket a Sun Microsystems vezetett mielőtt az Oracle felvásárolta volna a céget.
Az OpenOffice.org a StarOffice csomagból fejlődött ki, amit eredetileg a német StarDivision készített. A Sun 1999-ben felvásárolta a StarDivisiont, és 2000-ben beindította az OpenOffice.org projektet
Korábban ebben az évben az Oracle megvette a Sunt, és tovább folytatta az OpenOffice.org fejlesztését, ám a programcsomag körüli közösség fejlesztői nem voltak elégedettek, hiába adott ki az Oracle két stabil frissítést is azóta, hogy átvette a projektet.

Az Oracle nem tagja a szervezetnek

A programgyártó óriás nem lesz automatikusan tagja az új alapítványnak, de meghívást kapott az együttműködésre ("we invite everyone, yes, everyone, even Oracle, to join us, provided you agree to be a contributor on equal footing with the others").
A Document Foundation alapítvány  engedélyt kért az Oracle-tól az OpenOffice.org név használatára. Amennyiben az Oracle az engedélyt megtagadja, úgy marad a LibreOffice név, nyilatkozta Charles H. Schulz, az OpenOffice.org közösség vezetője.
Schulz kijelentette, nem külön projektnek gondolja a LibreOffice-t, sokkal inkább az eredeti projekt folytatásának.
Az Orcale az OpenOffice.org szerzői jogainak tulajdonosa, ám a kódra egyben a nyílt forráskód licence is vonatkozik, tehát "szabadon használható, másolható, terjeszthető, tanulmányozható és módosítható", világított rá Schulz.

A Google támogatja

A szervezet elmondta, hogy az alapítás óta sok támogatást kapott olyan cégektől, melyeknek szintén több szabad forráskódú projektje fut, um. Google, RedHat és a Canonical, ami az Ubuntut is fejleszti.
Az Oracle egyelőre nem kommentálta a hírt.
IDG