2009. december 24.

Helyi ERROR

A múltkor volt valami Tóta hülyeség, de mivel nem olvasok Tótát, ezért eddig nem is foglalkoztam vele, csak most jutott eszembe, hogy véletlenül beleolvastam a szintén index-közeli Terror-blogba. A szakszervezetekről nyökögött valami copy-paste bla-bla sablonhülyeséget W-Luk gyerek, simán ugrottam is át, amikor felfedeztem, h egy Tóta-féle mellékeshez van szerencsém, nempedig komoly cikkhez (talán zuhant a w-blog olvasottsága, aztán gyorsan ki kellett találni vmit, ami forgalmat gerjeszt, ezért álcázták véleménynek a postot, nem tudhatom, és végül eléggé mindegy).

Amúgy MhTerror ügyileg felmerül az emberben, h nem lenne ám ilyen, ha lenne működő szakszervezet, amire Árpika aszondja, olyan, mint a kartell. Okos(R) Árpi, jól van.. Nos ott, ahol van szakszervezet (amit Árpi nem ért, h mire jó), ott a túlórát, és a hétvégi munkát úgy mérik, h na, bejössz szombaton? Mindenki tudja, h az másfélszeres péz. Nem ígéretben, hanem elszámolva, kifizetve. A túlóra dupla. A vasárnapot ki sem lehet számolni, olyan sok, mondjunk rá tíz dollárt, mert annyi pénz nincs is a világon, amit vasárnapi munkával keres az ember, de tíz dollárt már láttam, tehát mondjunk annyit. Tehát vasárnap még véletlenül sincs semmiféle munka, inkább kezdünk hétfőn nulla óra nullaegy perckor éjszakai pótlékkal, de vasárnap semmi - megfizethetetlen. Szombati munka van, bejössz? Faszt! Hülye vagy? Várnak a haverok, este úgy leiszom magam, h örülj, ha hétfőn sikerül bejönnöm. És a műszakvezető tudja,  ez nem vicc, hanem halál komoly. És azt is tudja, h nem rúghatja ki a faszit, akkor sem, ha hétfőn sem jön be. Mert a Munka Törvénykönyve kimondja, hogy ha a dolgozó kimutatja a szándékát, hogy hibáin kész változtatni, és meg is próbálja, tehát csak időnként követ el pl ilyen kihágásokat, de valójában igyekszik, eljár kezelésekre, stb., akkor nem lehet kirúgni. Mert bizony van szakszervezet.

És ugyanez, amikor azt mondja ebédszünetben a művezető, h hát úgy néz ki, ma rá kéne húznunk, mert az egyik kamionos most került elő, és még négyszáz kilométerre van innen. Ráhúzunk?
- Én ugyan nem. Engem ötre vár a csajom itt meg itt, én pontban ötkor ott leszek. Sajnálom.. Aztán a társaság nagy része vállvonogatva közli, h nem szívesen maradna bent, végül kiderül, h két faszi maradna, de kettő meg semmit nem ér. Ilyenkor mi van? Körbe megy a telefon, ne siessen a kamionos, reggelig elég ha ideér, a biztosító meg fizet. A kamionost csúnyán lebasszák, h akár mi van, ilyet legközelebb ne tegyen, azonnal telefonáljon, három órán belül ott a cseresofőr akárhol, és hozza a rakományt, és kiértesítik, akiket ez érint. Mert van szakszervezet.

Volt ez a fogdosós főnök: itt olyat kapna a képébe a tapiért, hogy vért köpne, és egy hétig vörös lenne a búrája, és két órán belül föl is lenne jelentve. Mert van szakszervezet.

Tudjuk, Magyarországon erre az a reakció, h hát dehogy, kirúgatna.. nem rúgatna, ha lenne szakszervezet, és rendes törvények, meg normális, hatékony Munkaügyi Bíróság, mert egyetlen cég sem meri megkockáztatni, h összerúgja a port ezekkel a szervekkel. De Tóta fejébe állítólag nem fér bele, h egyik oldalon van a munkaadó, akinek a tulajdonában vannak a termelőeszközök, és ezért a megtermelt hasznot a sajátjának véli, legaláb is annak próbálja beállítani, a másik oldalon meg ott vannak az emberek, akik dolgoznak, és csak a szakértelmük, és a munkaerejük van a kezükben, egyébként teljesen kiszolgáltatottak lennének, ha nem tömörülnének szakszervezetekbe. Úgy viszont nem azok. Ha errefelé a postások leállnak sztrájkolni, előfordulhat, h minden közlekedéssel kapcsolatos szakszervezet csatlakozik hozzájuk, és történetesen volt már, h megállt az ország pár napra. Tóta állítólag ezt nem vágja, hiszen az ő kezében a  fentiekben soroltak egyike sincs: nem abból van kenyere, hogy ért valamihez, vagy dolgozna, hanem politikai megbízásokat teljesít, magyarán agitpropol. Abból a nézőpontból valóban kissé másképp néznek ki a dolgok: mikor, hogy látja Buksza úr a főnök, mindig pontosan úgynéznek ki.

Nem emlékszem, ki állapította meg, meg hol, de állítólag a csúcsvezetők és az egyszerű melósok fizetése között az Egyesült Államokban a hatvanas években negyvenszeres (40) volt  a szorzó, míg a kilencvenes évek közepére ez a szám kilencvenre (90) emelkedett. Pedig az USA-ban azért nem piti szakszervezetek vannak. Mondjuk sehol nincsenek azok a szakszervezetek a nyugat-európai, de főleg a Skandináv szakszervezetekhez képest. Ezeknek az országoknak a hatékonyságán, és versenyképességén kár lenne, ugye vitatkozni, bár mindig akadnak látnokok, akik szerint már döglődnek. Ja, lassan kettőezer éve döglődnek egyfolytában.

Amiről a Tóta beszél, az Mexikó, Kína és India, a feudalista gyökerekből táplálkozó forma, ebben gyakorlatilag nincsenek szakszervezetek, ahol viszont van és erős a szakszervezet az a polgárságból, az iparosokból kinőtt forma, ami a társadalmi megegyezésre épül, a közösség stabilitására, amiről tudjuk, hogy annál nagyobb, minél kisebb az egyes rétegek jövedelme közötti különbség. A negyvenszeres szorzó sokkal stabilabb társadalmat jelentett, mint a kilencvenszeres. Kínában és Indiában ennek nem sok jelentősége van, arrafelé mindig is hajlandók katonasággal leveretni a tiltakozásokat, Mexikóban azonban komoly gondol vannak, ahogy Magyarországon is. Árpád túlságosan beleragadt az ötperces népokításba, és a szerencsétlen el is hitte, amit mond. Szerintem annyira kaparta a torkát, h Gyurcsány csicskája lett, h inkább elhitette magával, ő az igazat mondja, nem fizetett bohóca a bohócnak. Ez azért gáz egy kicsit. Mármint emberileg tényleg sajnálom a srácot, mert valamikor jól indult, de csúnyán belúzeresedett, amit senkinek nem kívánok.

2009. december 23.

Orbán vérzik

Orbán Viktor kiállt, és elmondta, szerinte, hogyan néz ki a jelenlegi helyzet, és a beszéd lapos volt, ügyefogyott öööés kínos. Azért rajongói tapsoltak neki, vagyis inkább olyan érzésem volt, h a híveknek közben Al Bundit vetítettek, és annak tapsoltak. Ebben semmi különös, az ember ásít, átkapcsol az EuroSport-ra, hoz magának sört meg csipszet - mármint ha különösebben nem érinti a dolog, ahogy Index felügyelőt nem érinti. A legkomolyabb észrevétel kedvenc felügyelőnk részéről annyi, hogy a jobbik zászlajára "gyűlölet" van írva, nem "erőszak". Tisztelt pártelnök úr beszédírója ezt (is) rosszul olvasta, vagy önzőn ferdített, ahogy tetszik. Úgy tűnik a beszédíró szintén Al Bundit nézett egész este, majd éjfél felé gyorsan összecsapta ezt a szart, amit Viktor szájába adtak. Feltűnő, hogy míg a többi párt zászlaján azért valami üzenetet véltek látni, addig a Fityisz zászlón egy neonreklám szövege van, valami mosóporos dobozról, vagy tamponreklámból ollózva - szigorúan  a hetvenes évekből: hókusz-pókusz! Na ez azért már szembeszökő, eléri az ingerküszöböt. Kezd rohadtul unalmas lenni, hogy reklámosok építik a Fidesz egyre kevésbé emberi arcát. Olyan reklámosok, akik a piacon évtizedek óta érvényesülő kontraszelekció nyomán még megmaradtak a szakmában, vagyis az alja. Az a réteg, ami teljességgel nélkülözi a fantáziát, az ötletességet, és gyakorlatilag a megrendelő által sikeresnek vélt nyugati reklámok ellopására szakosodott, abban jeleskedik. Beérett a gyümölcs. (Szerettem volna ide linkelni egy blogbejegyzést, de annyira nehézkes keresni a blog.hu-n, h inkább ünnepélyesen lemondtam róla, úgy is lassan aktualitását veszti ez az egész duma.. - mármint dehogy is veszti aktualitását, sajnos szemmel láthatóan soha nem veszti aktualitását..)

Tehát segítek Viktornak, mert nem megy neki öööaz olvasás: az msz(m)p zászlajára az van írva: "lopunk, hazudunk tovább!" Az szdsz zászlaján: "falazunk!" Az MDF zászlóra az van írva, "nekünk is hagyjatok!" Viktor vmi Bokros-csomagot olvas rajta, de szerintem ez leginkább azért van, mert pár nagyon kínos poént mindenképpen szeretett volna elsütni, úgy gondolta, a Szeszélyes Évszakok megszűntével legfőbb feladata pótolni a műsort. Esetleg valaki azt mondta neki valamikor régen, h a politikus lehet vicces is, és az jót tesz az indexének. Kár, hogy Viktornak pokoli a humora, szövegíróinak meg dettó, itt is érvényesül az oly általános senki-nem-lehet-okosabb-a-megrendelőnél elv, ami tudjuk, hova vezet.

Lényegesen kellemetlenebb, hogy miután az msz(m)p gyurcsánnyal kiütötte magát, most áll a zászló a Fidesznek, gyakorlatilag ellenfél nélkül futhatja meg a következő négy évet. Ez alapján a beszéd alapján az valószínűsíthető, hogy áll a zászló a fityisznek, ha a kormányzást, és Magyarországot nézzük, mert ebből a beszédből az jön le, h nem kormányzás lesz, hanem négy év Szeszélyes Évszakok: egy nagy fityisz mindenkinek. Ugyanis nem úgy kerül a Fidesz hatalomra, hogy az ehhez való jogot kiharcolta volna magának, hanem ellenfél nélkül, jobb híján, ez maradt alapon lesz kormányzó párt, éppen ahogy a széjjelcsalt közbeszerzéseken már megszoktuk: nincsen más. Na most Viktor ezt megpróbálja győzelemnek beállítani. Most jutunk el oda, hogy miközben ferike leszólózta saját csapatát, de saját magát is a pályáról, az időközben szotyizásba-tökmagolásba belezsibbadt ellenfél hazament, lefürdött, megetette a jószágot, aszt visszajött a stadionba és most egyedül áll a pályán. Van még húsz perc a meccsből, és a játékosok ütemesen tapsolnak Viktornak, aki hat méterről bevágja! Teccikérteni.. Nincs meccs. A nézők réges-régen hazamentek. Most azért izgulunk, vajon Viktor hat méterről eltalálja-e a 7,32 méteres kaput, és vajon képes lesz-e tízből tízszer betalálni, esetleg rúg pár kapufát, fölét és mellét is. Nagyon izgulunk. Mutassam, hogy izgulunk? Így e!

Pontosan tudjuk, fog rúgni, fölét is, mellét is, még azt is tudjuk, h a földbe is fog rúgni akkorát, majd eltörik a lába, és ezért ápolni kell majd. Csak azt nem tudjuk, mikor, milyen sorrendben fog ez bekövetkezni.

Orbán kijelenti: "világszerte csúfosan megbukott neoliberális maszlag". Na ez már a régi Viktor, bemutatja, nem csak ferkó a nagy víziós-dumás, ő is tud komoly arccal ökörséget mondani, tehetsége nem kopott nyolc év alatt semmit sem. Obama korszakának kellős közepén Viktor, a látnok, konzervatív fordulatról beszél. Én csak azt nem értem, miért nem szól ennek a fasznak senki, h Obama Demokrata. Liberális. Épp most lett az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Az USA nem Sárszentágota alsó. Felcsúton a pinyóban erről nem tudósítottak? Palik László és Knézi Jenő jut eszembe. "Damon Hill előzékenyen elengedi.. Hováááá lett Damon Hill?!"

Igaz, talán még mindenki emlékszik, ugyanilyen eltökélt arccal mondta Viktor, hogy ő soha nem hazudik. Az egészben pedig az a legviccesebb, hogy éppen leporolásról beszélt az előbb a szentem..  Kulcsmondat: "nem szeretnek, vagy nem tudnak tanulni, ezt nehéz eldönteni". Kőbe kéne vésni. Orbán Viktor beszéde alapján nagyon úgy tűnik, a Fidesz semmit nem tanult, ott kívánják folytatni, ahol 2002-ben a bukáskor abbahagyták. Nincs program. Amit kiszivárogtattak az még rosszabb, mint ha egyáltalán nem is lenne: osztozkodnak a helyeken. Annyit ígérnek, "mi majd másképp csináljuk". Hókusz-pókusz, a másképp az biztos. Engem azonban leginkább az érdekelne, hogy egyáltalán csinálják, mert eddig sehogy nem csinálták, eddig loptak csinálás helyett, a lopást csinálták, és ezek is csak helyezkednek, porolják lefelé a kanalakat, és program helyett az msz(m)p-t meg a többi döglött pártot rugdossák, mint régen. Nem tűnt fel, hogy nincs senki a stadionban, csak a tizenhárom B-középes őrjöng, de azok is elvannak mostanság magukban, mert kormányozni készülnek azok is. Súgnak-búgnak. Nem kérdeztem, kijelentettem: nem vették észre.

Viktor hiszi, hogy lesz közbiztonság, lesz közegészségügy, hiszi, hogy lesz egymillió új munkahely.. "Együtt az emberekkel" - ez van az ő zászlajukon. Csakhogy az emberek közben hazamentek. "A párttal, a néppel! Éljen a Szovjet és a Magyar nép örök és megbonthatatlan baráccsága!" Tegyél le.. Aszondja, "ez maga a változás". Hol? Ha ennyi a változás, az kurva kevés lesz.. Beugranak az emberek Felcsútra aszt egyenként elbeszélgetsz mindegyikkel, és akkor lesz közegészségügy, meg közbiztonság és megszűnik a korrupció? Eszet töltesz a Mikola fejébe tőőcséren? Ráolvasol? Ez maga az ősrégi hazudozás, kedves barátom, szájkarate, tamponreklám neonból, minden hófehérre mosva, a zsír magától takarodik az edényekről, a vér kék színűvé lesz, és mindenki mosolyog, ha-ha! Mert az úgy van. Megnézzük a Fideszes önkormányzatok munkáját - látjuk-e a változást? Látjuk. Sajnos látjuk, ott döglesztik a szomszéd tehenét ezerrel. Kit nézel hülyének, kedves barátom?

Pontosítsuk tehát a Fidesz zászlóra az van írva: "Mennyország, MOST csak 9,99!" Rég hallottam már ennyire ostoba beszédet.. A nagy hiba ott van, hogy mi nem bravúrokat várunk, hanem futballt. Nem botrányokat, hanem focit. Amíg az nincs, közönség sem lesz, hiába állítanak tizenkét méteres keresztet egy tízméteres Turul hátába a pálya közepén: focit akarunk látni, nem ezt, kedves barárom. Az ország nem áll, kedves barátom. Hazament, sört kerített, csipszet, kényelmesen elnyújtózott és átkapcsolt az EuroSport-ra, kedves barátom..

2009. december 20.

Vasárnapi trehányság

Ez egy érdekes cikk lenne, ha cikk lenne. De Kömlődi Ferencnek üzenem, hogy az optimálisnál nem létezik optimálisabb. Hogy a faszba nem lehet ezt megjegyezni? Optimális: legkedvezőbb, a legjobbnak ígérkező. Ennél hogy lehet még kedvezőbb? Leges-leges-leg-leg-leg-legfaszább? Arra gondol? Azt általános isi alsó tagozatától nem használjuk, mert ott már gáz. A stipi-topizás is. Tizennyolc éves kor után már az sem nyerő, ha úgy kezdjük a mondatot, a haverom ismer egy srácot, aki.. Faszért kell egy szegről-végről tudományos cikket elbaszni azzal, h valaki szerint az optimálisok között van leg. Ha lenne, akkor a többi nem lenne optimális, vagy pedig mind egyformán optimális, akkor meg egyik sem nem leg.  Kedves Kömlődi Ferenc - felfogta? Hmm..?

Egyébként ez is ritka bárgyú s komolytalan mondat: "Jobban kihasználjuk otthonunk tereit: az ebédlőasztal estére pókerasztallá, éjszakára ággyá lesz." Az ebédlőasztalról leszedem a vacsora marédkát és kiváló pókerasztal, aludni meg nem azért nem a konyhában alszom, mert az asztal miatt nem férek be.., de hagyjuk is abba itt, kinek van kedve, igénye szart boncolgatni?

Ez trehányság, slamposság, stb.. - ilyet jobb helyeken ciki megjelentetni..