2010. január 23.

BUÉK

Index felügyelő az új évben inkább értelmes munkába kezdett, így mostanában tojik az index.hu-ra, de ezt az ámokfutást azért megörökítésre méltónak tartja. Íme az index.hu szerint egy cikk, ami - legalábbis nekik - nem ciki:
"A beruházás ellen a világörökségi védettségű tokaji borvidék borászai és a jövő generáció ombudsmanja is kritizálta." Ohó, fasza, kiajánló megvolt, rögtön egy értelmetlen mondattal sikerült felcsapni! Ellenkritizálni, mi? Meg jövő generáció a jövő nemzedékek helyett, mi? Új generácijóó.. Ütős felütés, baszki. A magasról leszart olvasó egyből nem érti, miafaszt akart a nyájas "újságíró", aki nyilván éppen annyit keres az ilyen cikkekkel, mint egy BKV-ellenőr, csak velük szemben, ő egy fűtött irodából űzheti ezt. Ennyi előnye van.

Erős kezdés után nem kevésbé silány folytatás következik. Az első bekezdésben a cikk szellemi fogyatékos írója frappánsan kétszer is elmondja zsinórban egymás után, h "szalmatüzelésű hőerőmű". Nem rövidít egyik esetben sem erőműre, vagy valami, szépen pészteli a cuccot, a leütésnek meg kell lenni, arra fizetik. Magyarul nem kell tudni, esze nem kell, h több legyen, mint a Bedének. Szerencs hét és félszer szerepel a szövegben, mert nyolcadikra szterencset sikerült írni, szal azt mégsem vehetjük teljes értékűnek, bár az elütésből világos, hogy itt nem pésztelt, hanem megpróbált egy szót önmaga beírni a cikk koszorús BKV-ellenőre. De az is lehet, h itt egyenest a korrektor javított bele a szövegbe.. vagy a Bede, h menőbb legyen.

"Fülöp Sándor, a jövó nemzedék országgyűlési biztosa újságíróknak" - kétszer jövő nemzedékek, egyszer jövő generáció, egyszer meg "jövó nemzedék". Világos, h itt jót tett volna a pészt, ahogy világos az is, h írókémnek fogalma nincs, miről pofázik. Számomra jövő nemzedékek léteznek, Magyarországon annak van országgyűlési biztosa, az index.hu-nak meg csupán jövó nemzedéke van, így egyesszámban és hosszú óval, ami nem is létezik, ahogy az sem újságíró, aki ilyen szart ír akkor, amikor tíz éve léteznek  helyesírásellenőrző programok, amik pl. ezt a szót is szépen, megbízhatóan aláhúzzák.

"Hujber Ottó, a beruházó cég vezetője, az MSZP vállalkozói pedig azt közölte" - mi van? Ki közölt micsodát? Kik az mszp vállalkozói? És ki Hujber Ottó? És mi köze a kettőnek egymáshoz - legalábbis az index.hu fogalmazásgátlós szellemi fogyatékosa szerint? "Az erőművi építkezés helyszínén a tereprendezés" - biztosan.

Búcsúzzunk hát "a szterencsi erőmű"-től: jöhet a környezetrombolás Szerencsen is, a világhálón is. Megbaszhatják a jövő nemzedékek..