2010. április 20.

Mandiner II.

Lassan úgy érzem megint, túl régen nem jártam már Magyarországon (legutóbb 2008-ban), mert már ezt a címet sem tudom értelmezni: "Hogyan fasisztázd a magyarodat". Hogyan fasisztázzam a magyaromat? Az én magyaromat? Sehogy sem értem. Ki az én magyarom, vagy mi? Mit akar ez jelenteni? Valami kódolt üzenet?
FRISSÍTÉS:
Kódolt üzenet volt:
"Locassen 2010.04.20. 09:52:17
a címértelmezéshez: a mandineresek Eszterházy Péter "Így neveld a magyarodat" című ocsmányságát parafrazálták." Világos.
Mindenesetre itt egy cikk, amit egy bizonyos Unni Wenche Grønvold fordított... Ezt sem vágom, ha jól nézem, norvégul van, Gabi Gleichmann meg Oslóban él, akkor mit kellett a cikkén fordítani? Na mindegy. Az eredeti cikket Gabi Gleichmann írta, akit a Mandiner blog már igen régóta (az előző kurucos háborgás óta) szeretne meginterjúvolni, h mi a baja. Ez abban nyilvánul meg, h a pénzügyeit firtatják, ami biztosan roppant érdekes, de hát nyilvános infókról van szó, akit érdekel, az megnézheti, persze, miért ne. Gabi Gleichmann nem csóró gyerek, még skandináv viszonylatban sem. Na bumm. - ..ja, hogy most be kellett volna ütni az irigységnek, vagy ilyesmi. Nem, nem érzek semmit, még kapirgálást sem.. Nem is viszket, ez baj? Lepra?
Mielőbb jobban belemegyünk a dologba, megmondom, szerintem, mi Gabi Gleichmann baja, ami annyira érdekelné a Mandiner szerkesztőit: nem szereti a fasisztákat. Nem szereti a nemzetiszocialistákat. Nem szereti a szélsőséges nacionalistákat. Ez, itt Északon, egyáltalán nem ritka, itt a baloldali populisták éppen olyan gyakran előfordulnak, mint a széljobberek. Ami azt illeti, ballerből sokkal több van - nem is tudom pontosan, hány évig voltak egyfolytában többségben a svéd parlamentben a szociáldemokraták. Nem kell hát csodálkozni. Ha valakit Gleichmann Gábornak hívtak egykor, akkor meg végképp nem. Arról talán még nem tud, h egyesek a megfenyítését tervezik (igen magas labda minden ilyen irányú kommentár a számára - de nem fogja meglátni, mert úgy látom, a srácok kigyomlálták ezeket a kommenteket), de bizonyára a Norvégiában élő szélsőséges iszlamistákról tud, így nem hinném, h túlzottan meglepné, vagy izgalomba hozná az ügy. Bár nem ismerem Gabi Gleichmannt, de szerintem ez lehet a baja. És ezzel, azt hiszem, elég sokan vannak így.
Nem kellett sokat keresgélnem, és elég bőséges képanyagot találtam ennek az írásnak az illusztrálására, például itt. Aztán lehet magyarázni, mi is tulajdonképpen a gárda, meg a nemzeti őrsereg, a magyarok nyilai, a betyársereg a maga ex-vér és becsület múltjával-jelenével, meg a többi hasonló, meg hogy ennek semmi köze semihez. Novákemőkének sincs semmi köze a kurucfoshoz, meg a Mandinernek sincs köze a kurucfoshoz, tudjuk, persze, hogyne tudnánk, hallottuk már ezerszer, és el is hisszük, hogyne, persze. Mert mondják. Kit érdekel, mit mondanak? Szemmel láthatóan kínosan ügyelnek, h semmi közük ne legyen semmiféle, fasiszta, nemzetiszocialista párthoz, jelképhez, mozgalomhoz. Hát, leginkább kínosan, hangosan, ordítva, sípolva, skandálva.. magyarázkodnak. Bocsánat, hajtogatják. Ugyanis a magyarázatba logika is kell.
Gabi Gleichmann cikke mellesleg szimplán hazudik, paranoid mese, nem igaz. Éppen úgy hazudik és éppen annyira rosszindulatú, mint a jobbik és csürhéje. Lecsapta a magas labdát ő is. Na, ez az igazán huncut helyzet! Itt olvasható az első cikk, ami kiverte a biztosítékot a kurucfoson ("Sebaj, meg fogják még egyesek tanulni, milyen az ember bokái között süvítő szél az Andrássy úton."), aztán itt meg a mostani, Gugli-fordításban. Egyik cikknek sincs sok köze a valósághoz, mármint annyi van, mint a Grimm-meséknek: banyák tényleg léteznek, meg erdők, mezők is. Mivel, mint mondtam, nem volt nehéz összeszednem az illusztrációt ehhez az íráshoz, így talán az is világos, nem nehéz ezt a valóságot úgy torzítani, hogy kijöhessen belőle egy olyan cikk, aminek az a címe: Magyarország - úton a fasizmus felé. Ha valaki Gugli-fordításban elolvas egy kurucfos címlapot, és megtudja, h a jobbik 17%-kal van jelen a magyar törvényhozásban, akkor erről meg is győződhet. Hogy is mondták a régiek? Ne játssz a tűzzel, mert megégeted a kezed!
A finnországi hírek általában Gabi Gleichmann-nál jóval visszafogotabban kommentálták a magyarországi választásokat, annyit mondtak, elsöprő győzelmet aratott a jobboldal, 17%-on a szélsőjobb. És pontosan ez a helyzet: 53+17=70.

6 megjegyzés:

  1. a címértelmezéshez: a mandineresek Eszterházy Péter "Így neveld a magyarodat" című ocsmányságát parafrazálták.

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Nem igazán értem, hogy most szidod-e a mandinert vagy nem, na de mindegy. :)

    Gleichmann Svédországba emigrált, ott tanult, stb, így tehát annak ellenére, hogy már Osloban él, valószínűleg svédül írja a cikkeit, ezért le kell fordítani norvégra.

    Másfél évig én is laktam Svédországban, a szakdogámat a svéd politikai rendszerből írtam, elég jól ismerem az ottani közéletet is. Az amit a Jobbik csinál, az ott minden bizonnyal kiverné a biztosítékot (így is, lásd Sverigedemokraterna). De a Fidesz leginkább a Moderaterna nevű pártnak felel meg, amely 4 éve kormányoz, nem is rosszul egyébként. Vagy hogy országnál maradjunk, említhetném a norvég Høyre vagy a Kristelig Folkeparti nevű pártokat.

    A kuruc vállalhatatlan, és szerintem a Jobbik is az. Azért szemétség Gabi Gleichmann (ill a tegnapi Ervin Rosenberg) cikke, mert hozzájuk csapja a kétharmados Fideszt, összemossa őket, és levonja a következtetést: Magyarország fasiszta állam lesz.

    Ennek azonban semmi értelme, és sértő.

    VálaszTörlés
  3. Eszement jó a blogod! :)
    Nem szoktál véletlenül olyan blog versenyekre is nevezni mint a www.blogverseny.info ? Tuti siker lennél :)
    Toma

    VálaszTörlés
  4. A Mandinerre visszatérve még egy pillanatra: azt hiszem, nem az a lényeges, h szeretem, vagy sem amit/ahogy írnak, és az ahogy az még kevésbé hangsúlyos, mint az amit. A Mandinert néha elolvasom - ez a lényeges. Tótát már jó ideje nem olvasok meg van még pár cucc, amit nem, mert nekem nem ad semmit a szövegük.

    VálaszTörlés
  5. ..hogy mennyire rossz dolog bevinni a kocsmába az ilyen dolgokat, arra igen jó példa, h bár arabokkal, berberekkel, afgánokkal, néha még szudánival is mindig elég jól el tudok pofázni még nyolc korsó és négy feles után is, a törökökkel mindig problémám van - ha véletlenül rátérek közös múltunk taglalására. Pedig hát mit tehet ez a török arról a múltról? De idáig már soha nem jutunk el a beszélgetésben. Amint megértik, h 150 év, már ráncolják is a szemöldöküket, pedig mondom közben, h alma, dinnye meg ami zöldség eszembe jut, de hiába..

    VálaszTörlés
  6. Az uccsó kommentedet csak most olvastam, de nem tiszta ez a török homlokránc a 150 évnél. Valamifajta sajnálkozás akar lenni vagy esetleg a próféta Budán lengedező zöld zászlaja jut az eszükbe, úgyismint jogalap? :)

    VálaszTörlés