2010. május 24.

Korszakváltás: éljen a kétharmatos kőkorszak

Valljuk be, erre vártunk! Mint egy falat kenyér a szomjazónak, mint egy pohár víz az éhezőnek, ez kellett minékünk, éppen ez. Még meg sem alakult a kormány, de már hozzák, amit áhítottaktunk. Taktunk. Egy kis pop: három csapás, csipetnyi rock: kettős állampolgárság, és egy csöppecske könnyű tánczene: isten a történelem ura. Az. Mikó? De most ezek tényleg ennyire sötétlilák, vagy ennyi idős korukra sem nőttek ki az Ivanhoewinettouegricsillagokcsingacsguk-korszakból, vagy éppenséggel már visszafelé nőnek bele, vagy direkt szopatják a népet a hülyeségükkel? Miféle rettenetes traumái lehetnek az ilyen embereknek? Anyukája nem szoptatta, inkább bítzenét hallgatott és porból kevert neki tejet? Sőt karamellástejet?! A suliban hátulról vegzálták a jezsuiták és rájött, h szereti, de soha senkinek el nem mondhatja? Gyermekkorukban arról álmodtak, h ők írták az Aranybullát az égig érő diófa alatt, aztán ez bennragadt, beszáradt? Nem tudhatom, csak találgatok. Más lehetőség nincsen.


Isten a történelem ura, ja. Bizonyíték vagy valami, amivel alá lehetne támasztani az állítást az éppenséggel nincsen, minek, nem is kell, ugyan kit akadályozhat ilyen apróság abban, h belefirkálja ezt a penészespatinás mondatot egy törvénybe. Mi mondjuk, ti meg elhiszitek, oda van írva, aszt kész. Az ilyesminek amúgyis komoly hagyománya van Magyarhonban: műdal, művers, műköltészet, művese, műfasz, veltség.

Osztán mellik isten? A fehér ember istene, a sárgáé, vagy a barnáé, esetleg a feketéé? És a neander-völgyié? Mert éppen most tudtuk meg, h a neander-völgyi ember sem halt ám ki harmincezer éve isten akaratából, hanem 4%-ban bennünk él tovább. Persze isten akaratából megértem, ez jóval több, mint amit egy politikus felfoghat. De akkor is, azzal ilyenkor mi van? Annak is volt ám istene, ott a barlangokban, kunyhókban igen jó körülmények voltak az esti tűznézés közben mindenféle isteneket fabrikálni, volt is akkoriban minden fában, bokorban, susnyásban, rekettyésben egy. Vagy kettő. Se fájdalomcsillapító, se antibiotikum, sem altató így aztán maradtak az istenek. Nameg aztán amikor kis kender is került a parázsra, vicces gomba a pörköltbe paprika nélkül, hát akkor volt ám buli, de nem kicsiben! Marokszám születtek az istenek.

Azóta viszont isten megteremtette a kotongumit meg a penicillint meg Trianont és nagyot fordult a világ - isten akaratából. De ha egyszer isten azt akarta, h a Monarchia bukja el a világháborút, és Magyarországot szaggassák ízeire a népek, akkor meg minek ennek emléknapot állítani? Vagy nem úgy kéne akkor a szöveget kezdeni, h isten így akarta, de mi magyarok azóta sem feledhetjük népünk szétdarabolását, ahogy semelyik nép nem lenne képes azt elfeledni. Egy kndp-s politikusnak persze ez is magas. Valóban, nehéz kérdések ezek, de talán nem egy féltucat ostoba birkának kéne megválaszolnia őket.

Nekem leginkább olybá tűnik ez a mondat a történelembirtokló istenről, mint néhány cinikus, öltönyös, sunyi faszkalap graffitije a törvénykönyvben. Jól beletegeltek nekünk. Kétharmaddal sima ügy, majd kikaparni nem lesz az. Mondjak valamit? Ám legyen. Ezt a részt majd kihagyom. Úgy sem nagyon forgatom azt a könyvet.

Torgyán József megjósolta, h vissza fogjuk mi még sírni őt! Hát igaza lett. Én már sírom. Ő legalább vicces volt, ezek meg szimpla idióták. Fantáziátlan, agresszív kis seggnyaló idióták, éppen olyan pitiáner idióták, amilyennek Hasek leírta őket, korban is nagyjából oda tartoznak Hasek korlátolt "hősei" mellé. I. Viktor, ahogy megmondtam, nyolc évig gyomlált, tisztogatott, és lám, egyetlen embert sem hagyott meg maga körül, csak ilyen klónokat. Most aztán kétharmaddal kicsapta a birkákat legee-e-e-ni, azok békében rágódnak, potyogtatnak, trágyázzák a legelőt, ő meg majd kormányoz. Ezért lesz elég olyan kevés miniszter, ha valakinek még nem lenne világos: kettő. A többi a játszóház díszlete.

Viktorunk igazi pásztorlélek (isten akaratából). Mit mondjak? Megérdemli, aki rá szavazott. Persze, tudom, igazságtalan vagyok, nem volt választás, a lopósoknak menni kellett, nácibunkóra nem szavaz az ember, alternatíva nem volt, tudom én. Történelmi tanulmányaimból azt is tudom, h ez az a tragédia, ami nagyjából Mátyás óta üldözi a magyarokat. Megbűnhődte? Csak szeretné. Sokan szerették volna. Csakhogy lehet ám, h nem bűnhődni kéne, hanem máshogy állni a dolgokhoz. Mondjuk megfigyelni, megérteni, aztán cselekedni, ám ez valahogy soha nem ment jól arrafelé. Állni a sarokban évszázadokon keresztül, nézni, hogyan folyik az eresz, és imádkozni, h majd isten becsinálja a lukat, talán nem igazán célravezető, de ez a hagyomány. Lehet, h isten fia ács volt, de felhagyott a szakmával. Isten akaratából. Nem fogja becsinálni a lukat.

Így állunk. Orbán Viktor azért nem beszél/beszélt a programjáról, mert ha törik, ha szakad most végig fogja csinálni. Le fogja nyeletni. Ezért nem mond semmit. Nem szeretné, ha kritika érné, nem szeretné, ha megvitatnák, nem érdekli sem a kritika, sem a vita.

A három popos csapást ugye egyes naiv lelkek kritizálták, h az magyarul három dobás, a csapás a bézbólból lett fordíva, pedig lófaszt, keziccsókolom. A Biblijából lett az fordítva, teccettek volna figyelni. Ugye?! Rémlik valami? Magyarul azt mondjuk, az okosok jól ki is agyalták, három dobás. Egen, van olyan, csakhogy Viktor nem arra gondolt, tecciktudni. Ha három dobásról lenne szó, akkor az úgy nézne ki, h a harmadik erőszakos cselekmény után csak olyan papírral kerülhetne szabadlábra valaki, amit szakértők állítanak ki, h többé nem veszélyes a társadalomra, és továbbra is hetente kéne jelentkeznie a kijelölt szakembernél egy darabig. Beszélgetésre. Amit Viktorék tapasztanak az nem ez, hanem az bizony csapás. Eszetlenül, válogatás nélkül durrbele! Vita pedig nincs, el lehet menni, ha nem tetszik.

Kettősállampolgárság-rock? Ez egyértelmű, annak idején is csak azért szavaztak ellene nagyon sokan, mert Viktorék úgy állították be, h itten most a fidesz vagy mszp a választás: politikai csiki-csuki bohózatot sikerült gyurmázniuk a kérdésből, holott valójában ugye az a normális, h akinek legalább az egyik nagyszüleje magyar volt, az kérheti a magyar állampolgárságot. De akkor a csiki-csuki fontosabb volt, mint a nemzet méltósága. Azt beáldozták.

És végül: isten lenne a történelem ura? Hát, ki lehet mondani ezt is, mert táncdalfeszt, mert mindent ki lehet mondani, lehet nyugodtan állítani, h egy nemlétező totem, vagy akármi vezérli a történelmet, miért ne lehetne ezt állítani? Mondtak már meredekebbet és még fognak is mondani sokkal meredekebb dolgokat is. Oda lehet ragasztani az országot 1848hoz (mert 1890ben azért ez a nézőpont már finoman szólva is koros volt - isten akaratából), miért ne? Az emberek meg majd kivárják, h a fidesz-kndp belépjen a XX. századba. Már aki kivárja. A legtöbbnek ugyanis addig elszalad az élete..





Nade, a graffiti meglesz, aztán elégedetten bevágjuk magunkat az isten akaratából audiba, oszt tűzünk huszárosan partizni jól az isten akaratából birtokra..

3 megjegyzés: