2011. január 15.

Beszélő ló

"Cargill ezredes, Peckem tábornok tótumfaktuma, erőteljes, pirospozsgás férfiú volt, a háború előtt fürge, kíméletlen, rámenős börzeügynök. Nagyon rossz börzeügynök volt. Cargill ezredes olyan félelmetes börzeügynök volt, hogy gyakran keresték fel cégek, ha adóügyi célokból mohón veszíteni akartak. Keresztül-kasul az egész civilizált világban, a Battery Parktól a Pulton Streetig úgy ismerték őt, mint akire adóleírásban bízvást számíthatnak. Árai magasak voltak, mert a bukás gyakran nem jött könnyen. Az alapoknál kellett kezdenie, és onnan szisztematikusan tovább, mert akiknek Washingtonban barátai vannak, azoknak nem könnyű ám veszteségeket szenvedni. Hónapokig tartó kemény munkát és gondosan előkészített hibás tervezést igényelt. Az ember tévedést tévedésre halmoz, zülleszt, rosszul számít, semmit figyelembe nem vesz, minden rést megnyit, és épp amikor már azt gondolná, hogy kész, megcsinálta, kap a kormánytól egy tavat, egy erdőt vagy egy olajmezőt, ami aztán mindent elront. Ám Cargill ezredesre még ilyen hátrányos helyzetben is lehetett számítani, hogy földig tudja rombolni a legvirágzóbb vállalkozást is. Önmaga erejéből lett azzá, amivé lett, sikertelenségéért senkinek sem tartozott hálával."*


Ranschburg Jenő kimerítő elemzése után ím újabb csoda történt Mária országában, újra megszólalt az utolsó kommunista, a hülyetelivér (vagy a hasbeszélő, úgy-ahogy, kijózanodott, és megtalálta a hangját), hé, hahó világ, megy ez nekem, ment ez az MSZMPben is! De jó vagyok, de jól vagyok! "..minden más országban is rendet kell csinálni a médiában is, ha tetszik, ha nem" - nem, nem tetszik, öreg. Itt például senki nem szavazott rád, Palikám, senki nem kíváncsi rád, itt az ilyeneket kezelik. Orvosok. Szakemberek.

Hegyeshalomtól nyugatra MSZMPsek nincsenek pozícióban, soha nem is voltak, és nem is lesznek. Hülye vagy, Palikám, mint a segg, sajnos ez a helyzet. Menj szépen haza a szemétdombodra és ott kapirgássz, nyeríjj, vagy csinálj, amit akarsz, csak ne égess bennünket. Állati kínos, amikor beszélsz. Amikor írsz, az még sokkal kínosabb. Neked is az, csak ugye egy lónak nem igazán van érzéke az ilyesmihez, szóval nem veszed észre, de nekünk, akiknek viszont van érzékünk az ilyesmihez, átlagos, normális, XXI. századi embereknek, nekünk, akik tudjuk, hogy nem 1848at írunk, tudjuk azt is, mi történt 1849ben, 50ben és azóta, nekünk borzasztóan kínos. Igen, kínos az is, amikor 1848as térképet basztok ki szőnyeg gyanánt 2011ben. Kínos az az egész gusztustalan szőnyeg-szar a Rubik-kockával együtt, mert kibaszott ronda és kényszeres, úgy néz ki, mintha a Tüzér utcai Hoffman Rőzse ált.isk. 3.B osztályos tanulói készítették volna múltszázadi történelemkönyvek felhasználásával, Tar Ló Iván művészeti útmutatása alapján (ezért nincsen rajta a hellokitty csak színben), és a Rubik-kocka se XXI. század, bazd meg.

Az egész képsoron semmi XXI. sz., semmi aktuális, mai nincsen, csupán a hely, ahová becuccolták ezeket az elavult, poros dolgokat. Rettentő kínos, hogy ismét ennyire egyszerű emberek képviselik Magyarországot, mert azt a hatást kelti, hogy semmi említésre méltó nem történt arrafelé az elmúlt ezer évben, leszámítva a krónikus agysorvadást, ezért kellett a padlásról idecuccolni a dédi dolgait. (Attól az állólámpától ott a sarokban majdnem behánytam, a bútorok pedig remekül hozzák az Ecseriről beszerzett, anyag hiányában okosba' pozdorjalemezzel és fa mintázatú fóliával turbósított aplikációk a la Béla bá' a fődszinrő' rusztikus hangulatát.) Kínos még a Rubik-kockának is, mert ebben a társaságban valami ósdi múzeumi tárggyá avanzsál még a fröcsöntött türelemjáték is. Olyan kép alakul ki, hogy Magyarország valóban ilyen: egy rettentően elmaradott, omladozó csárda valahol a pusztában, félúton Mordor felé, és már-már meghökkenéssel veszik errefelé tudomásul, hogy valami megmagyarázhatatlan csoda okán az EUhoz tartozik, nem pedig Mordorhoz. A következő kérdés mostanában már az, hogy az eurózónába beletartozik-e? Az erre adott válaszra harmadik kérdés nincsen.

Szomorú, ami veled történt, Palikám, de sokkal szomorúbb és sokkal fontosabb dolgok is történnek nap mint nap a világban, egyáltalán nincs arra szükség, hogy újra és újra felhívd kínos állapotodra a figyelmet. Tényleg ciki. Mr Bean nem szokott ennyire ciki helyzetekbe kerülni, pedig az ő karaktere kifejezetten erre épül, és abszolút profik írják. Te, haver, viszont született kínos vagy, és született kínos emberek vesznek körül.

Ami haszon a létedből van, az annyi, hogy azt hiszem, az Unió bővítése ezek után egy időre le fog kerülni a napirendről. Nem hiszem, hogy a szereplésetek után egyetlen európai ember is maradna, aki támogatná, hogy még több ilyennek adjanak szót Európában. Azt hiszem, markánsan erősödni fog a szándék, hogy bizonyos iskolákat végezzenek el, bizonyos vizsgákat tegyenek le azok, akik az EU-hoz szeretnének csatlakozni. Legyenek európaiak, és ne mindenféle alulművelt barbárok akarják saját degenerált képükre formálni az Uniót. Nem kell több ilyen. Az pedig főleg nem kell, hogy egy ilyen akarjon rendet csinálni a saját képére. Ilyesmi errefelé nem létezik ugyanis, az Kádárék alatt volt, a vasfüggöny mögött, hogy az elvtársak megmondták, mi a rend, hogyan tetszik és "rendet" csináltak. Ám az megbukott, elmúlt, nincs többé, és még az sem akarja vissza, akinek egyáltalán nem volt benne része, érted, Pali? Az EUnak nem az a lényege, hogy a vasfüggöny mögül jöttek tanítsák Európát létezni. Nem a vesztesek fognak oktatni, nem ez a logikája a dolognak. Próbáld meg felfogni, magyaráztasd el magadnak napjában négyszer ezt, mert szerintem megint nagy pofonokba fogsz ezekkel a szavakkal beleszaladni. Megint porba aláznak, wazze, és senkinek nem esik meg rajtad a szíve, mert te kérted a pofont újra. Azt hiszem elég közel állsz ahhoz a rendrakó elvtársaiddal együtt, hogy ciki legyen veled egy fényképen szerepelni. Ez pedig rossz csúcsú.

"- Katonák - kezdte Cargill ezredes Yossarian századában, gondosan mérlegelt szünetekkel. - Önök amerikai tisztek. Nincs a világon még egy hadsereg, amelynek a tisztjei ezt elmondhatnák magukról. Gondolkozzanak ezen.


Knight őrmester gondolkodott ezen, aztán udvariasan felvilágosította Cargill ezredest, hogy szavait a legénységi állományhoz intézte, és hogy a tisztek a század másik szárnyán találhatók, ott várják. Cargill ezredes kurtán megköszönte, aztán izzó önelégültséggel vonult át a körleten. Büszkévé tette az az önmegfigyelés, hogy a szolgálat huszonkilenc hónapja sem homályosította el alkalmatlanságának zsenijét."
*


FRISS:
"EBESZ: Módosítani kell a médiatörvényt" - tessék Palika, ha tetszik, ha nem, "Vannak alapvető értékek és alapvető szabadságjogok. Ezen nincs mit tesztelni". Palika, tartsd csak feszesen, büszkén, okosan bele az arcodat..


*Joseph Heller - A 22-es csapdája

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése