2010. április 1.

A Mortimer saga

http://epa.oszk.hu/00800/00804/00380/56244.html
Tizenhat hónap börtönbüntetésre ítélték (három évi tárgyalgatás után) Patai Józsefet, egy fickót (Mortimer egykori áldozatát), aki részt vett egy lincselésben. Ez 2010-ben történik, tehát évekkel Olaszliszka után. A magyar bíróság még mindig csak "csoportosan elkövetett garázdaság és különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés"-ről beszél, és tizenhat hónappal elintézi az ügyet.
A képen az egyik elkövető, az alig húsz éves Patai József látható

Mi is történt? Vetítsünk egy kicsit:
"...harmadik társukat utolérték és sarokba szorították" (Patai) "és egyik társa teleszkópos acélbotokkal, úgynevezett viperákkal ütött, harmadik társuk pedig ököllel. A földre került sebesültet ... még össze is rugdosták. A fiatalember koponyája hét helyen törött be, illetve repedt meg és két ujja is eltörött."
Ez kérem, akárhogy is nézzük, lincselés. Ez felfegyverkezve elkövetett emberölési kísérlet. Minimális tétele nálam legalább hét év, de inkább nyolc. Ja, inkább nyolc, mert semmiféle mentő körülményt nem vagyok képes felfedezni. A szándékosság kétségtelen, és a szándék is: agyonverni. Kitaposni a belét. Különös kegyetlenséggel, aljas szándékból, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett emberölési kísérlet. Magyarul lincselés. Aki részt vett benne, az kiemelt kockázatot jelent a társadalomra, semmi nem garantálja, h nem fogja megismételni. A tizenhat hónap köszönőviszonyban nincs evvel a tényállással. Nulla.

Csak nem arról van szó, h "jó ügyvédje" volt a budai csemetének? Az alábbi képen látható fuxok tán csak nem vándoroltak át valakiknek a karjára, de inkább zsebébe? (ilyen gusztustalanságokat normális ember ritkán aggat magára) Ja, hogy ennél azért sokkal többe került ez az enyhe büntetés, sokkal több zsebet kellett kitömni, ne alázzuk a magyar igazságszolgáltatás szereplőit azzal, h filléresjancsinak nézzük őket... Pataiék villantottak rendesen, értem.

Érdekes, hogy a "tiszelt" bíróság azt nem vágja, h ilyen ítélet mellett nincsen tisztelete, az emberben nem fog kialakulni a kép, h igen, ez a bíróság végzi a dolgát, szakmaian, életszerűen jár el, minden oké. Nem. Éppen ellenkezőleg, az a kép alakul ki, h az ilyen bíróságtól, minél rövidebb úton szabadulni kell, mert ez a helyét foglalja el egy valódi bíróságnak, ezzel pedig komoly károkat okoz Magyarországnak, a társadalomnak, a közösségnek. Harmincszázalékos jobbik kell ahhoz, hogy ez valakinek feltűnjön? Valószínűleg az sem elég.
Az a bíró, aki ilyen ítéletet hoz, nem képes összekötni a két jelenséget, túl jó a pénz. Nem is érdekli, mit gondolnak róla. Mik neki az emberek? Kapálóznak, hadonásznak, beszélnek össze-vissza, senki nem emlékszik semmire, és mindenki úgyis hazudik. Esetleg néha megkenik. Az már érdekli. Hogy is mondta Zuschlag ügyvédje? "Ebben a politikai közegben szocializálódott, vesztére." Nyugodtan hagyjuk el a politikait. Ebben a közegben szocializálódott - vesztére.
"Tóth István János korrupciókutató szerint a rendőrségtől a bíróságig, a közbeszerzésektől az engedélykiadásig, a törvényhozástól a pályáztatásig tele van korrupciós kockázattal a magyar közélet. A közigazgatás szétesőben..."
Viperával csépelni valakinek a fejét az olyan emberölési kísérlet, mint a pinty. A vipera fegyver, az égvilágon másra nem jó, mint agyonverni vele embert, állatot, bármit - minek magyarázzam ezt? Tudjuk. A bírón kívül nyilván mindenki számára világos. Ha a bírónak nem világos, akkor nem is akar róla tudni. Ha a saját gyerekét vernék el így, gondolom igencsak átérezné az eset súlyát, csakhogy láthatólag nem ez volt a fő szempont az ítélet meghozatalakor.. Érdekes lenne tudni, mi volt az? Miféle életidegen szempontról lehetett szó? Vagy éppenséggel pont a gyerek volt a szempont? Megfenyegették és lefizették egyszerre? Becsicskáztatták, ahogy m-m szótár szokta mondani?

Itt látszik meg, mennyire komoly károkat okozott az a húsz ellazsált év, amikor a magyar társadalmat hagyták, h bóklásszon a saját feje után, amit összekevertek a szabadsággal. Példás bírói ítéletek születtek az olaszliszkai esetben - mert nagy volt a közfelháborodás, hát fentrű leszótak: csapjatok oda! Odacsaptak. Lófütty, semmi, röhejes ítélet született ebben az ügyben, mert nem volt különösebb érdeklődés. Állatorvosi ló ez az ügy, lakmusz papír, pontosan mutatja, hogyan is állnak a dolgok manapság Magyarhonban. És mi pontosan tudjuk, mert így állnak a dolgok már vagy húsz, esetleg ötszáz éve, talán soha máshogy nem is álltak: a fejesek döntenek, és a csóró semmit nem tehet. Ha kinyitod a szádat, elérsz egy bizonyos kritikus tömeget, felzabálnak a farkasok. Kussolj birka, bújj meg a nyájban, bégess, ahogy a többiek, számolgasd a kattintásokat, köszönd meg szépen, és tedd el a kétforintot, amit hozzádvágnak. Ne legyél pofátlan..
Ami ebben az ítéletben lényeges, az az információ, h nincsen kimutatható, valós változás. Nem látni a szándékot. Húsz év alatt ahhoz szokott hozzá az ország, h mindent magadnak kell elérned, és egyáltalán nem számít, milyen eszközökkel éred el azt a mindent, csak legyen meg. Te legyél a falu tehetős gazdája, két birkával több legyen neked, mint a többinek, ez a fontos, a többi nem. Mindenki sunyít és lop. Akinek meg már semmije nem maradt, az a lúzer lesz magyarabb a magyarnál is: majd mi elvesszük - hiszi a balek. Ám valaki már az ő kifosztásukra is szakosodott. Egész iparág épült rájuk szerencsétlenekre.
Másik ökölszabály: munkával nem mész semmire. A haszon azé, aki eladta. Munkával száz év alatt sem keresel annyit, ha belerokkansz, beleszakadsz, akkor sem, mint seggnyalással és pucsítással. Kicsiben, nagyban, mindenhol igaz ez. A magyar nők érvényesülésének egyik módja a gazdag pasi megszerzése, a másik a szimpla prostitúció, de mindenképpen a műkörmösön át vezet hozzá az út; mindenképpen úgy kell kinézni, és úgy kell viselkedni, mint egy tetőtől talpig viaszolt luxuskurva. Diplomával vagy anélkül, az eredmény számít: a kess. És ez persze igaz azokra is, akik a diplomákat osztják.

Blogszférára fordítva, h a makrobloggerek is levegyék: a mérce a kattintás. A műkörmös itt is igaz.
Eredetileg Index felügyelő, az index után kezdett nyomozni, h mitől ilyen silány, igénytelen a lap, mára azonban világossá lett számára, h az igénytelenség, a műmuffság nem csak az index sajátja, hanem általában jellemzi a magyar internetes közösséget: a hozzászólások világosan beszélnek róla, kik kattintanak. Az index pedig eléggé rájátszik a dologra, hogy trendi legyen, ami nem is olyan egyszerű feladat.

Uj Petiék annak idején brahiból kezdték, ám a brahi beépült a közös lazába, a zavarosban halászó nagyhalak, a politikai pártok is beépítették saját megélhetési stratégiájukba, a köz meg felszippantotta és most ezt izzadja vissza. Ettől a lábszag. Uj Petiből időközben Uj Péter főszerk. lett, a brahiból jó megélhetés - elhíztak a rokkerek. Igazság szerint mindig is hízott, agyatlan díszbohócok voltak a rokkerek. Az egyetlen szimpatikus dolog az volt bennük, h kiakadtak tőlük az öltönyös-nyakkendős faszfejek.

Mogyorószágból EU tagállam lett, vagyis nemzetközi tényező. Ezt világosan mutatja az Európában és nálunk is varázsütésre, csodálatos módon megerősödő széljobb. A széljobb ezt azzal magyarázza, h megérett az idő. Valójában arról van szó, h Moszkva úgy érezte, eljött számára a pillanat, otthon már eléggé rendbe raktak mindent, stabil a hátország, lehet kifelé pislogni. Azt pedig régóta tudjuk, ha Moszkva odanéz valahová, ott furcsa, már-már csodával határos dolgok történnek, de leginkább megerősödik az ellenzék, mivelhogy pénzhez jut. Biztos ismerik: a politikához három dolog kell: pénz, pénz meg pénz. Gondolom azt is tudják, h a KGB ezzel már 1950-ben is tisztában volt.

Egy olyan folyamatról beszélünk, ami a leginkább azért láthatatlan sokak számára, mert részei a folyamatnak. Egyszerűen fogalmazva: látják a fákat, ezért nem látják az erdőt. Aki szokott erdőben sétálni, az pontosan tudja, milyen könnyű ott eltévedni, milyen nehéz tájékozódni.

Lám, mennyi mindenről beszél egy első fokú ítélet, ha az ember megpiszkálja kissé. Ugyanis abból, hogy ismét ilyen ítélet született, miközben Zuschlag 8,5 évet kapott, világosan ki lehet következtetni, h amiket látunk, azok nem valódi változások, hanem tűzoltás. Továbbra sem állt neki senki valódi változásokat elindítani. Amiről sokat beszél a sajtó, ott megmutatják, lehet így is, bent meg tovább rohad az egész, ahogy eddig is. Nem kezdett nyomozásba senki emiatt a felettébb gyanús ítélet miatt, ahol elég valószínű, h egy becsicskáztatott bíró hozott ítéletet és tovább megy másodfokra, elhúzzák még vagy két évig, aztán el is felejti mindenki, és a bűnös megússza. Egy embert kis híján agyonvertek, meglincseltek, Magyarországon ez nem probléma.

"Ebben a politikai közegben szocializálódott, vesztére." - foglalta össze a lényeget Zuschlag ügyvédje. Igaz.
*
FRISSÍTÉS:
"Szerencsére" itt van nekünk a Cozma-gyilkosság fogódzkodónak, ott is garázdaság van meg életveszélyt okozó testi sértés, társtettesként elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés, ilyesmi. Lássuk csak kap-e valamelyik 16 hónapot..
FRISSÍTÉS:
Kis adalék a magyar bíróságok működéséről. "Az igazságszolgáltatás működésének kutatásával foglalkozó Fleck Zoltán égető problémának tartja a jegyzőkönyvvezetést. Ami kimarad, azt utólag már nem, vagy csak nagyon nehezen lehet pótolni. Ha pedig az ügy fellebbviteli bíróság elé kerül, ott csak az elsőfokú tárgyalások jegyzőkönyveire tudnak hagyatkozni. ... A jogszociológus szerint a jegyzőkönyvvezetés a bíró egyik legerősebb eszköze. Ha a tárgyalások alatt kialakul egy elképzelése, hogy az ítéletben miként minősíti majd a cselekményt, előfordulhat, hogy tendenciózusan kihagyja azokat az elemeket, amelyek ellentmondanak a koncepciójának." Tehát valójában a bíró jóindulatára van bízva, mi kerül a jegyzőkönybe. Az ilyen jegyzőkönyv a papír minőségétől függően esetleg seggtörlésre alkalmas, másra nem. A hangrögzítés története 1830-ban kezdődik, de különös módon a magyar bíróságokra 2010-ig sem jutott el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése